För hjärtat

Detta är hjärtemat

 

 

Här på hjartemat.se hittar du fakta, filmer, recept och tips om hälsosam nordisk kost som inspirerar till ett bra kostmönster för hälsa och miljö. Börja med rubrikerna överst på sidan eller välj ett tema nedan.

Sidan är för dig som är lärare, ledare eller student, eller som jobbar med kost, hälsa och miljömässig hållbarhet inom frisk-, sjuk- och hälsovård, eller helt enkelt är nyfiken på hur du kan äta bättre för att må bättre. Under "coaching, quiz och tips" kan du ta del av tips på teman för lektioner, studiecirklar och självstudier, eller testa kunskaperna med en quiz. Välkommen till www.hjartemat.se.

 

Påverka med kost

Hälsosam nordisk kost

Kostmönster

Mindre salt

Bättre fett

Mer fullkorn

Mer fibrer

Mer frukt och grönt

Coaching, quiz och tips

Allt möjligt för nörd

Recept

Kost & Träning

Näringslära

Måltiden

Dryck till mat, vätska till träning

Hur äter ungdomar i Sverige & Europa

Energi - kalorier och joul

Frukost - på nordiskt sätt

Träning ger näringsvinst

Kost och hälsa från A till Ö

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ö

Mjukt fett

Samlingsnamn för enkel- och fleromättat fett. Kalls för "mjukt fett" eftersom det även vid kylförvaring förblir mjukt.

Monosackarider

Kallas även enkla sockerarter. Glukos och fruktos är de vanligaste monosackariderna.

 

Mjölksyra

Även kallat laktat. När muskelns lagrade kolhydrater (glykogen) förbränns utan tillräckligt med syre (anaerob process) bildas mjölksyra.

 

Mjölk och mjölkprodukter

Ett till två glas mjölk per måltid räcker för att täcka kalciumbehovet. Om du inte dricker mjölk ger 4-6 skivor ost per dag samma kalciummängd. Yoghurt- och filprodukter ger också kalcium till den som inte dricker vanlig mjölk.

Om du väljer att dricka lättmjölk (0,5 % fett) eller standardmjölk (3 fett) beror på hur mycket fett och energi den övriga maten ger. Under en träningsperiod med stor energiförbrukning kanske du skall dricka standardmjölk medan perioder med lägre fysisk aktivitet kräver mindre energiintag=mindre mat och en magrare mjölk.

Laktos är ett annat namn för mjölksocker och är den kolhydrat som finns i mjölk. Mjölk ger 0,9 dl vatten och mellan 4 och 5 gram kolhydrat per deciliter.

 

Mortalitet

Dödlighet per 1000 invånare i förhållande till viss sjukdom