4 portioner
4 dl pasta, fullkorn eller vanlig kort pasta som skruvar eller penne
1 burk (400 g) stora vita bönor, avrunna
250 g zucchini, skuren i tärningar
½ chili
3 finhackade vitlöksklyftor
3 msk raps-, camelina- eller olivolja
½ tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
2 dl tomatjuice
½ dl basilika
150 g grovhackad färsk spenat
1 dl riven västerbotten-, eller parmesanost
Så här gör du
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen
Fräs zucchini, chili och vitlök lätt i olja. Tillsätt bönorna. Krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt tomatjuice. Koka upp så att även bönorna blir heta. Blanda med med den nykokta pastan.
Vänd ner spenat och basilika, strö slutligen den rivna osten över alla godsaker.
Serveringsförslag: Ät pastan som en vegetarisk måltid tillsammans med en sallad. Eller som tillbehör till kött eller kyckling.
Ett kvällsmål/middag som har ett lågt GI-värde ger en jämnare blodsockernivå efter frukosten dagen efter. Detta kallas ”second-meal-effekt”. Både pasta och bönor har lågt GI.