
2 portioner
5
Mannagryn är små gryn som framställs av den hårda kärnan i proteinrikt vete.
På bilden kombineras mannagrynsgröt med färska hallon och hallonsoppa. Med fruktsoppa och färska bär blir mannagrynsgröten ett läckert mellanmål (med en smörgås till) eller en dessert.
1 tsk smör eller margarin (när du kokar i kastrull, minskar risken att gröten bränns)
4 dl mjölk (3%)
4 msk mannagryn
1-2 krm salt
ev russin eller katrinplommon
Så här gör du
I kastrull: Smält matfettet i grötkastrullen. Häll på mjölk och koka upp. Ta kastrullen från plattan och vispa ner mannagrynen. Smaksätt med salt och tillsätt eventuellt russin eller katrinplommon. Låt sjuda 5 minuter på svag värme under lock. Rör om då och då - mjölkgrötar bränns lätt. Mannagrynsgröt är god både varm och avsvalnad.
I mikro: Halvera receptet för en portion. Blanda mjölk och salt i en tallrik och kör på full effekt 2 minuter i mikron (mjölken skall koka). Ta ut tallriken och vispa ner mannagrynen kör ytterligare 1 minut på full effekt, vispa om, kör 2 minuter på näst högsta effekten.