Blåbärsgröt med blåbärssoppa

NORDIET • Gröt • Frukost • Antioxidativrika

Bild16 Blåbärsgröt.jpg

1 portioner

7

Alla känner till att det finns antioxidanter i rött vin och att det är bra för hälsan. Men att det finns antioxidanter i många av våra dagliga livsmedel kanske inte är riktigt känt. Många positiva hälsoeffekter följer de kraftiga färgerna som finns i frukt, bär och grönsaker där blåbär står i en klass för sig! De innehåller antocyan, en flavonoid, tillika ett mycket kraftfullt färgämne. I USA kallas blåbär ibland för ”hjärnbär” eftersom de har en positiv påverkan på kärlen i hjärnan men även på ögat. Prova att byta ut mannagrynen i receptet mot grahamsgryn eller något annat fullkornsmjöl. Då får du fullkornets hälsoeffekter tillsammans med blåbärens. En riktig hälsogröt alltså!

På bilden serveras blåbärsgröten med blåbärssoppa och naturella blåbär.

1 dl blåbär
1 ½ - 2 dl mjölk
1 msk socker
½ krm salt
2 msk mannagryn

 

Så här gör du

Koka upp en blandning av blåbär, mjölk, socker och salt i en liten kastrull. Ta kastrullen från värmen och vispa ner mannagrynen. Ställ tillbaks kastrullen på plattan och sjud under lock, på svag värme, cirka 5 minuter. Rör om då och då så inte gröten fastnar i botten - mjölkgröt bränner lätt!

Det är oftast lättare att koka 2 portioner än en portion gröt, i alla fall gröt av manna- och grahamsgryn. Om man endast kokar en portion kan extra vätska behövas.