
4 portioner
Cirka 50 minuter
Rödbetsbiffar
2 dl röda linser
2 medelstora rödbetor
1 gul lök
2–3 msk vetemjöl
2 msk vegetabilisk matlagningsgrädde (6 %)
1 msk curry
1 krm svartpeppar
1 tsk mineralsalt
1 näve hackad bladpersilja
1 msk flytande margarin
Pepparrotsstuvad vitkål
1/3 dels vitkålshuvud (ca 400 g)
2 msk margarin
1 msk vetemjöl
3 dl vegetabilisk matlagningsgrädde
2–3 msk pepparrot, eller efter smak
1 tsk mineralsalt
Så här gör du
Rödbetsbiffar
Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Skala och grovriv rödbetorna. Finhacka lök. Blanda kokta linser, rivna rödbetor, finhackad lök, mjöl, matlagningsgrädde, curry, svartpeppar, mineralsalt och persilja till en jämn smet. Forma smeten till biffar. Stek varje biff i margarin i 3-5 minuter på varje sida.
Pepparrotsstuvad vitkål
Ansa kålen och skär i lagom stora bitar. Hetta upp margarin i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med matlagningsgrädde och fortsätt röra till lagom konsistens, späd efter behov. Tillsätt vitkål och pepparrot, smaka av med mineralsalt. Låt kålen puttra i ca 10 minuter
Serveras med
Koka 3 ½ dl mathavre eller matkorn. Tillaga enligt anvisning på förpackningen.
Koka 6 dl gröna ärter (ca 400 g) i lättsaltat vatten
I NORDIET-studien serverades följande/portion:
Rödbetsbiffar 115 g
Pepparrotsstuvad vitkål190 g
Mathavre 120 g
Varma grönsaker 100 g
Råkost 75 g
Fullkornsbröd med margarin