Matlagning på hög höjd
Utmärkande för matlagning på hög höjd är att
*koktiden förlängs
*innehållet av vätska, jäst och socker och ibland även ugnstemperaturen behöver justeras när man bakar på hög höjd.
Upp till en höjd på 1000 meter (3000 feet) behövs inga förändringar i recepten, men på höjder däröver behövs en del justeringar. Ju högre upp man kommer desto mer förändras recepten. Inga stora förändringar, men ändock något.
Riktlinjer för receptförändringar vid kakbak.
Över 1000 meter
Bakpulver: Minska 1/8 tesked (tsk) för varje ingående tesked
Socker: För varje ingående 2 dl minskas sockermängden med 0 till 1 matsked (msk)
Vätska: Öka 1-2 msk för varje 2 dl
Över 1500 meter
Bakpulver: Minska ¼ tsk för varje ingående tsk
Socker: För varje ingående 2 dl, minskas sockermängden med 0 till 2 msk
Vätska: Öka 2-4 msk för varje ingående 2 dl
Över 2100
Bakpulver: Minska ¼ tsk för varje ingående tsk
Socker: För varje ingående 2 dl, minskas sockermängden med 1-3 msk
Vätska: Öka 3-4 msk för varje 2 dl