GI - Glykemiskt index
Beroende på hur kolhydraterna (socker och främst stärkelse) är ”förpackade” i ett livsmedel, hårt sammanpressade som i spaghetti, inneslutna innanför starka cellväggar som i bönor och hela spannmålskärnor eller om de finns lösta som i en dryck, så kommer de att ge olika blodsockersvar. Därifrån kommer uttrycket "långsamma och snabba livsmedel".
Långsamma livsmedel har ett lågt GI och ger en långsam och jämn blodsockerstegring.
Trots att spaghetti och vitt bröd är tillverkade av samma ingredienser, vetemjöl, vatten och salt är spagetti ett långsamt livsmedel och vitt bröd är ett snabbt. För att kunna jämföra hur olika livsmedel påverkar blodsockret har man infört begreppet Glykemiskt Index, GI.
![]() |
![]() |
Pasta ger långsam och låg blodsockerstegring medan vitt bröd ger en snabb blodsockerhöjning. Trots att pasta och vitt bröd är tillverkade av samma råvaror (mjöl, vatten och salt) har vitt bröd ett GI på 100 och spaghetti har ett GI på cirka 60. Det beror på hur lättillgängliga kolhydraterna är, i pastan är de hårt sammanpressade medan brödets kolhydrater är mer poröst förpackade.
Ett kolhydratrikt livsmedel med lågt GI har bra kolhydratkvalité.
|