Feedback till attitydundersökningen "Vad tycker du?"

Kommentarer & Länkar

Här finns kommentarer och länkar till påståendena i Attitydundersökningens "Vad tycker du".

 

Om BMI

 
Body Mass Index (BMI)
Ett BMI handlar om en kvot mellan längd och vikt och kan användas som en vägledning om en person är över- eller underviktig. Var försiktig i bedömning av BMI hos ungdomar eftersom många förändringar sker med både vikt och längd i den åldern. Likaså kan en person med stor muskelmassa ha ett BMI som tyder på övervikt eller fetma - när det egentligen beror på stor muskelmassa och är positivt för hälsan. 

Quiz: Energi i mat och energi till aktivitet

Påståenden

Läs mer

Det jag äter och dricker har stor betydelse för att jag skall må bra

Detta påstående kan användas som diskussionsunderlag, främst om någon inte instämmer helt. Varför då? Mat och motion påverkar hur vi mår - men har kanske inte "stor" betydelse för den som "instämmer delvis". I den fortsatta enkäten finns flera påståenden som hör ihop med matvanor.

Film: NORDIET-studien

Quiz: Mat för hjärthälsa.

Regelbunden motion har stor betydelse för att jag skall må bra

Detta påstående kan användas som diskussionsunderlag, främst om någon inte instämmer helt. Varför då?

Läs mer om fördelar med motion.

Frukt o grönt är bra för hälsan

Läs om frukt och grönt.

Quiz: Om frukt, bär och grönsaker.

Jag äter frukt o grönt minst tre gånger om dagen

Minst fem portioner frukt och grönt, av olika sorter och färger varje dag ger rikligt med vitaminer, antioxidanter och kostfiber.

Film: Mer frukt och grönt - hurdå?

Kostfiber är bra för hälsan

Kostfiber behövs för att hålla magen igång, men, kostfiber har så många fler viktiga uppgifter i kroppen.

Quiz: Kostfiber.

Quiz: Kostkomponenter och hjärthälsa.

Kolhydrater är bra för hälsan

Kolhydrater - hur är det med kolhydrater egentligen? Törs vi äta? Eller skall vi äta mer? 

Det finns tre sorters kolhydrater. Socker, stärkelse och kostfiber. Socker skall vi vara försiktiga med att äta och de flesta skall minska på sockerkonsumtionen. 

Stärkelsen? Stärkelse är den största kolhydratkällan och finns i bröd, flingor, gryn, mjöl, spaghetti, bönor, ärter, ris, potatis och andra rotfrukter. Beroende på hur stärkelsen är förpackad i livsmedlet kommer vi att få olika blodsockernivåer, se långsamma och snabba livsmedel.

Kostfiber behöver de flesta äta mer utav. Rekommendationen är att vi skall äta mer fiberrika livsmedel för att nå upp till rekommendationen som är 25-35 gram per dag.  Svenska ungdomar får ungefär hälften (2018) av de kostfiber de behöver och vuxna får ungefär 20 gram per dag.

Quiz: Kolhydrater

Quiz: Kostfiber

Fullkornsprodukter är bra för hälsan

Fullkornsprodukter kommer laddade med kostfiber, vitaminer och mineralämnen. Dessutom innehåller fullkorn många olika bioaktiva ämnen med hälsofördelar.

Quiz: Fullkorn

Jag äter alltid vitt bröd

Bröd är en viktig källa till kostfiber. 1/3 av dagens rekommenderade kostfiber får vi svenskar från bröd. 

Quiz: Kostfiber

Quiz: Fullkorn

Jag äter blandad kost, äter det mesta

En blandad kost säkerställer behovet av vitaminer och mineralämnen. 

Jag äter blandad kost, övervägande vegetabilier

En blandad kost med övervägande vegetabilier är ett kostmönster som rekommenderas världsomspännande idag. Och observera, inga näringsrekommendationer rekommenderar oss att utesluta animalier.

Läs mer om kostmönster.

Jag äter vegankost (äter ej kött, fisk, ägg, mjölk, mjölkprodukter)

Det finns risk för brist på vissa näringsämnen för den som väljer att äta en vegankost. Diskutera vilka näringsämnen det gäller och hur man gör för att få den mängd man behöver varje dag 

Jag äter övervägande snabbmat, typ hamburgare med pommes och pizza

Snabbmat som pommes, pizza innehåller ofta mer mättat fett, energi och salt än vad vi behöver. Det västerländska kostmönstret förknippas med många av livsstilssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och diabetes II.

Ungefär 75% av det salt genomsnittssvensken får i sig kommer från "färdigmat".

Medelhavsmat är bra för hälsan

Ett kostmönster beskriver hur man äter vanligtvis. Medelhavskost är ett kostmönster som minskar risk för hjärt- och kärlsjukdomar, metabolt syndrom (där högt blodtryck), typ II diabetes, minnesstörningar och cancer

Nordisk kost är bra för hälsan

En hälsosam nordisk kost har likartade effekter som den mer kända medelhavskosten på riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar. Läs mer om kostmönster.

Film: NORDIET-studien. 

Jag vet vilka livsmedel jag skall välja för att minska mitt intag av mättat fett

Var finns det mättade fettet?

Film: Mättat fett, kolesterol och hjärthälsa.

Quiz: Kostkomponenter och hjärthälsa.

Jag använder "riktigt" smör på mackan

Smör är rikt på mättat fett. Vi rekommenderas att välja ett bredbart margarin som är rikt på fleromättat fett till smörgåsen. Eller, många som idag väljer bort margarin kan använda olja till brödet. Både raps- och olivolja är rika på omättat fett.

Film: Mättat fett, kolesterol och hjärthälsa.

Quiz: Kostkomponenter och hjärthälsa.

Quiz: Mat för hjärthälsa.

Smör är bra för hälsan

Smör innehåller rikligt med mättat fett. Mättat fett höjer det onda kolesterolet. 

Film: Mättat fett, kolesterol och hjärthälsa.

Quiz: Kostkomponenter och hjärthälsa.

Kokosfett är hälsosamt

Kokosfett innehåller till största del mättat fett

Hälsosam mat är inte lika god som vanlig mat

Diskutera med en vän. Vad är god mat. Måste maten alltid vara god om man vet att den är hälsosam?

Att äta glutenfritt är bra för alla

Om gluten (FODMAP)

Socker kan ingå i en hälsosam kost

Hur är det med socker egentligen? Diskutera: Kan socker ingå i en hälsosam kost?

Jag väljer magra mjölkprodukter (max 1,5% fett typ mellanmjölk)

Mjölk och mjölkprodukter bidrar med många viktiga näringsämnen. Välj de magrare produkterna.

Jag dricker läsk, äter godis, kakor eller snacks varje dag

Minska på sockerkonsumtionen och välj några tillfällen i veckan då sockret får ge en guldkant. Tänk på att ett konstant sötsug kan bero på att du har energibrist, det vill säga att du äter för lite mat helt enkelt. 

Rött kött är bra för hälsan

Rött kött bidrar med järn och många andra mineralämnen. 

Jag äter någon typ av kött varje dag

En blandad kost med övervägande vegetabilier är ett kostmönster som rekommenderas världsomspännande idag. Men observera, inga näringsrekommendationer rekommenderar oss att utesluta animalier. Kött bidrar med många näringsämnen. 

Fisk är bra för hälsan

All fisk är bra. Den innehåller enkel- och fleromättat fett

Quiz: Fett i mat.

Jag äter fisk minst två gånger per vecka

Att äta fisk två till tre gånger per vecka är bra. Variera gärna mellan olika fiskar. Fisk innehåller vitamin D, jod och selen. Feta fiskar innehåller omega-3-fettsyror. 

Salt är bra för hälsan

De flesta i Sverige äter för mycket salt. Salt har ett stark samband med blodtrycket. 

Quiz: Salt I

Quiz: Salt II

Jag saltar alltid lite extra på maten

Smaka på maten innan du saltar. Men det mesta saltet får vi från färdiglagad mat - den mat som vi köper i butik och restaurang.

Quiz: Salt I

Quiz: Salt II

LCHF är bra för hälsan

Low-carb high-fat (LCHF) är en kostregim som används av många, både friska och sjuka och av dem som vill gå ner i vikt. LCHF betyder att kolhydratinnehållet i kosten minimeras och intag av mättat fett ökar. Studera effekten av kolhydrater och vilken effekt mättat fett har på hälsan. Diskutera utifrån det vad ni anser om LCHF. 

5:2 är bra för hälsan

Periodisk fasta, eller 5:2

Det cirkulerar ett flertal "populärdieter" i media. De flesta av dessa ger kortsiktigt en viktminskning men det är mer osäker om deras hälsoeffekter på lång sikt. Periodisk fasta är relativt välstuderad. OBS! Det finns ej evidens, men är intressant att studera.

Det finns två typer av periodisk fasta. Det ena är att begränsa sitt ätande till vissa timmar under dygnet. Man äter till exempel mellan 10.00 och 18.00 och fastar resten av dygnet (16 timmar). Även kallat 8:16.

En annan typ av periodisk fasta är att välja ett antal av veckans dagar när man äter som vanligt och ett antal dagar för fasta eller ett begränsat matintag. En populär version är ”5:2” när man äter som vanligt under fem dagar och fastar två av veckans dagar.

Läs mer på https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/dieter-och-viktnedgang1/dieter

Jag vet vad FODMAP är

Ont i magen?

FODMAP. Fermenterbara oligosackarider, disackarider, monosackarider och polyoler.

 

Jag vet vad betaglukan är

Betaglukan är en löslig kostfiber som finns i havre och korn. Betaglukan kan sänka kolesterolvärdet.

Quiz: Kostfiber

Quiz: Kostkomponenter & riskfaktorer