Kommentarer & Länkar
Här finns kommentarer och länkar till påståendena i Attitydundersökningens "Vad tycker du".
Om BMI |
|
Body Mass Index (BMI) |
Ett BMI handlar om en kvot mellan längd och vikt och kan användas som en vägledning om en person är över- eller underviktig. Var försiktig i bedömning av BMI hos ungdomar eftersom många förändringar sker med både vikt och längd i den åldern. Likaså kan en person med stor muskelmassa ha ett BMI som tyder på övervikt eller fetma - när det egentligen beror på stor muskelmassa och är positivt för hälsan. |
Påståenden |
Läs mer |
Det jag äter och dricker har stor betydelse för att jag skall må bra |
Detta påstående kan användas som diskussionsunderlag, främst om någon inte instämmer helt. Varför då? Mat och motion påverkar hur vi mår - men har kanske inte "stor" betydelse för den som "instämmer delvis". I den fortsatta enkäten finns flera påståenden som hör ihop med matvanor. |
Regelbunden motion har stor betydelse för att jag skall må bra |
Detta påstående kan användas som diskussionsunderlag, främst om någon inte instämmer helt. Varför då? Läs mer om fördelar med motion. |
Frukt o grönt är bra för hälsan |
Läs om frukt och grönt. |
Jag äter frukt o grönt minst tre gånger om dagen |
Minst fem portioner frukt och grönt, av olika sorter och färger varje dag ger rikligt med vitaminer, antioxidanter och kostfiber. |
Kostfiber är bra för hälsan |
Kostfiber behövs för att hålla magen igång, men, kostfiber har så många fler viktiga uppgifter i kroppen. |
Kolhydrater är bra för hälsan |
Kolhydrater - hur är det med kolhydrater egentligen? Törs vi äta? Eller skall vi äta mer? Det finns tre sorters kolhydrater. Socker, stärkelse och kostfiber. Socker skall vi vara försiktiga med att äta och de flesta skall minska på sockerkonsumtionen. Stärkelsen? Stärkelse är den största kolhydratkällan och finns i bröd, flingor, gryn, mjöl, spaghetti, bönor, ärter, ris, potatis och andra rotfrukter. Beroende på hur stärkelsen är förpackad i livsmedlet kommer vi att få olika blodsockernivåer, se långsamma och snabba livsmedel. Kostfiber behöver de flesta äta mer utav. Rekommendationen är att vi skall äta mer fiberrika livsmedel för att nå upp till rekommendationen som är 25-35 gram per dag. Svenska ungdomar får ungefär hälften (2018) av de kostfiber de behöver och vuxna får ungefär 20 gram per dag. |
Fullkornsprodukter är bra för hälsan |
Fullkornsprodukter kommer laddade med kostfiber, vitaminer och mineralämnen. Dessutom innehåller fullkorn många olika bioaktiva ämnen med hälsofördelar. |
Jag äter alltid vitt bröd |
Bröd är en viktig källa till kostfiber. 1/3 av dagens rekommenderade kostfiber får vi svenskar från bröd. |
Jag äter blandad kost, äter det mesta |
En blandad kost säkerställer behovet av vitaminer och mineralämnen. |
Jag äter blandad kost, övervägande vegetabilier |
En blandad kost med övervägande vegetabilier är ett kostmönster som rekommenderas världsomspännande idag. Och observera, inga näringsrekommendationer rekommenderar oss att utesluta animalier. Läs mer om kostmönster. |
Jag äter vegankost (äter ej kött, fisk, ägg, mjölk, mjölkprodukter) |
Det finns risk för brist på vissa näringsämnen för den som väljer att äta en vegankost. Diskutera vilka näringsämnen det gäller och hur man gör för att få den mängd man behöver varje dag |
Jag äter övervägande snabbmat, typ hamburgare med pommes och pizza |
Snabbmat som pommes, pizza innehåller ofta mer mättat fett, energi och salt än vad vi behöver. Det västerländska kostmönstret förknippas med många av livsstilssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och diabetes II. Ungefär 75% av det salt genomsnittssvensken får i sig kommer från "färdigmat". |
Medelhavsmat är bra för hälsan |
Ett kostmönster beskriver hur man äter vanligtvis. Medelhavskost är ett kostmönster som minskar risk för hjärt- och kärlsjukdomar, metabolt syndrom (där högt blodtryck), typ II diabetes, minnesstörningar och cancer |
Nordisk kost är bra för hälsan |
En hälsosam nordisk kost har likartade effekter som den mer kända medelhavskosten på riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar. Läs mer om kostmönster. |
Jag vet vilka livsmedel jag skall välja för att minska mitt intag av mättat fett |
Var finns det mättade fettet? |
Jag använder "riktigt" smör på mackan |
Smör är rikt på mättat fett. Vi rekommenderas att välja ett bredbart margarin som är rikt på fleromättat fett till smörgåsen. Eller, många som idag väljer bort margarin kan använda olja till brödet. Både raps- och olivolja är rika på omättat fett. Film: Mättat fett, kolesterol och hjärthälsa. |
Smör är bra för hälsan |
Smör innehåller rikligt med mättat fett. Mättat fett höjer det onda kolesterolet. |
Kokosfett är hälsosamt |
Kokosfett innehåller till största del mättat fett. |
Hälsosam mat är inte lika god som vanlig mat |
Diskutera med en vän. Vad är god mat. Måste maten alltid vara god om man vet att den är hälsosam? |
Att äta glutenfritt är bra för alla |
Om gluten (FODMAP) |
Socker kan ingå i en hälsosam kost |
Hur är det med socker egentligen? Diskutera: Kan socker ingå i en hälsosam kost? |
Jag väljer magra mjölkprodukter (max 1,5% fett typ mellanmjölk) |
Mjölk och mjölkprodukter bidrar med många viktiga näringsämnen. Välj de magrare produkterna. |
Jag dricker läsk, äter godis, kakor eller snacks varje dag |
Minska på sockerkonsumtionen och välj några tillfällen i veckan då sockret får ge en guldkant. Tänk på att ett konstant sötsug kan bero på att du har energibrist, det vill säga att du äter för lite mat helt enkelt. |
Rött kött är bra för hälsan |
Rött kött bidrar med järn och många andra mineralämnen. |
Jag äter någon typ av kött varje dag |
En blandad kost med övervägande vegetabilier är ett kostmönster som rekommenderas världsomspännande idag. Men observera, inga näringsrekommendationer rekommenderar oss att utesluta animalier. Kött bidrar med många näringsämnen. |
Fisk är bra för hälsan |
All fisk är bra. Den innehåller enkel- och fleromättat fett. |
Jag äter fisk minst två gånger per vecka |
Att äta fisk två till tre gånger per vecka är bra. Variera gärna mellan olika fiskar. Fisk innehåller vitamin D, jod och selen. Feta fiskar innehåller omega-3-fettsyror. |
Salt är bra för hälsan |
De flesta i Sverige äter för mycket salt. Salt har ett stark samband med blodtrycket. |
Jag saltar alltid lite extra på maten |
Smaka på maten innan du saltar. Men det mesta saltet får vi från färdiglagad mat - den mat som vi köper i butik och restaurang. |
LCHF är bra för hälsan |
Low-carb high-fat (LCHF) är en kostregim som används av många, både friska och sjuka och av dem som vill gå ner i vikt. LCHF betyder att kolhydratinnehållet i kosten minimeras och intag av mättat fett ökar. Studera effekten av kolhydrater och vilken effekt mättat fett har på hälsan. Diskutera utifrån det vad ni anser om LCHF. |
5:2 är bra för hälsan |
Periodisk fasta, eller 5:2 Det cirkulerar ett flertal "populärdieter" i media. De flesta av dessa ger kortsiktigt en viktminskning men det är mer osäker om deras hälsoeffekter på lång sikt. Periodisk fasta är relativt välstuderad. OBS! Det finns ej evidens, men är intressant att studera. Det finns två typer av periodisk fasta. Det ena är att begränsa sitt ätande till vissa timmar under dygnet. Man äter till exempel mellan 10.00 och 18.00 och fastar resten av dygnet (16 timmar). Även kallat 8:16. En annan typ av periodisk fasta är att välja ett antal av veckans dagar när man äter som vanligt och ett antal dagar för fasta eller ett begränsat matintag. En populär version är ”5:2” när man äter som vanligt under fem dagar och fastar två av veckans dagar. Läs mer på https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/dieter-och-viktnedgang1/dieter |
Jag vet vad FODMAP är |
FODMAP. Fermenterbara oligosackarider, disackarider, monosackarider och polyoler.
|
Jag vet vad betaglukan är |
Betaglukan är en löslig kostfiber som finns i havre och korn. Betaglukan kan sänka kolesterolvärdet. Quiz: Kostkomponenter & riskfaktorer
|