Havregrynsgröt med banan, hallon och filmjölk

NORDIET • Gröt • Fullkorn • Frukost • Recept NORDIET-studie

Bild9 Havregrynsgröt med banan och hallon.jpg

1 portioner

cirka 3 minuter

Havregrynsgröt med banan, färska hallon och mellanmjölk. Socker eller honung är gott till gröten. Den som vill kan ta filmjölk eller yoghurt till gröten.


1 dl havregryn
2½ dl vatten
½ - 1 krm salt

 

Så här gör du

I mikro: Lägg havregryn och salt i kallt vatten i en tallrik. Kör 2-3 minuter på näst högsta effekten på mikron. 

Slät gröt i kastrull: Lägg havregryn och salt i kallt vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda ca 3 minuter. Rör i gröten så den inte fastnar i botten på kastrullen.

Grynigare gröt i kastrull: Om du rör ner havregrynen i kokande vatten blir det en grynigare gröt.

"Det finns fler sorters havregryn att välja mellan när man skall koka sin gröt. Vanliga havregryn har en koktid 3 minuter, snabbhavregryn och Gyllenhammars havregryn har koktid på 2 minuter. Skillnaden i koktider kommer av att tjockleken på grynen skiljer sig åt och på och om grynen är valsade av klippta eller hela havrekärnor. Det finns även fiberberikade havregryn där man tillsatt vetekli och fiberhavregryn som är berikade med havrekli. Om man vill få fart på magen är det de fiberberikade havregrynen som är bäst och vill man påverka blodfetter är fiberhavregrynen bättre."