Dilldränkt havre

Lunch • Sallad • Middag • Hjärtemat • Vegetariskt • Lunch & Middag • Varm

Dilled oats.jpg

4 portioner

30 minuter

Receptet är beräknat till 4 personer som sidorätt eller till två som vegetarisk huvudrätt

Dilldränkt Havre

3 dl havrekross (pinhead oats), tillagad volym (ca 1½ dl okokt)
2 dl röda bönor, tillagad volym (ca 1 dl torra bönor)
1 dl dill, finhackad
1 liten rödlök, finhackad
1 avokado, hackad i centimeter kuber

Havre- och rödabön-dressing
2 msk rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk kryddsalt
2 krm torkade chiliflingor

Dressing som tillbehör till maträtten
4 msk rapsolja
4 msk pepparrot

Så här gör du

Den här rätten tävlade jag med i VM i grötkokning i Carrbridge, Skottland 2015. Ett nytt sätt att använda havren som ett hälsosamt tillbehör eller som en huvudmåltid för dem som föredrar att öka det vegetariska i den dagliga kosten. "Dilldränkt havre" kan ätas ljummen eller kall precis som är eller med kött, kyckling eller ost.

Blanda ingredienser för havre- och rödabön-dressing och låt det dra i minst 1 timme eller medan de torra bönorna ligger i blöt.

Blötlägg och koka bönorna enligt instruktionerna på paketet, eller använd färdiga bönor.

Koka upp vatten och tillsätt havrekrosset. (Använd dubbel mängd vatten jämfört med havre). Avlägsna överskott av vatten. Blanda kokta bönor och havre med Havre- och rödabön-dressingen medan havre och bönor fortfarande är heta. Lägg till rödlök, dill och avokado när salladen har svalnat lite.
Blanda rapsolja och pepparrot i en liten skål till servering.

Vetenskapen bakom dilldränkt havre