
1 portioner
Ett frukostalternativ som ingick i NORDIET-studien.
Till gröt
1 portion havrekligröt
1,5 tsk psyllium
1,5 tsk hela linfrön
2 dl lättyoghurt eller lättmjölk
Till smörgås
1 skiva fullkornsbröd eller 2 skivor knäckebröd
5 g smörgåsmargarin per skiva bröd
2-3 bitar inlagd sill / 1 msk makrill eller 1 skiva kalkon/skinka
1 msk lingonsylt, annan sylt eller blåbär
Så här gör du
Koka havrekligröten enligt anvisningar på paketet. Om du vill göra som vi gjorde i NORDIET-studien minskar du på saltinnehållet eller tar bort saltet helt och hållet (man vänjer sig).
Strö psyllium, hela linfrön och sylt eller bär över gröten. Ät den med lättmjölk eller lättyoghurt.
Ät smörgås med något av påläggen till gröten.