4 portioner
• 2 stora huvuden av broccoli
• 3 fasta röda tomater
Till dressing
• 2 tsk Dijon senap
• 2 matskedar rödvinäger
• ½ vitlöksklyfta, skalad och pressad eller fint riven
• 6 matskedar rapsolja, camelinaolja eller olivolja
• 1,5 dl hackad, färsk gräslök, salt och nymalen svartpeppar
Så här gör du
Skölj och skär broccoliblommorna i mindre bitar och stjälk och blad i fina strimlor. Låt broccolibitarna vila 40 minuter.
Blanchera - dvs lägg broccolibitarna i kokande, lätt saltat vatten och låt det endast få ett snabbt uppkok. Låt broccolin rinna av ordentligt i ett durkslag.
Halvera och skiva tomaterna.
Dressing
Blanda senap, rödvinsvinäger och vitlök i en bunke
Tillsätt oljan i en fin, jämn stråle under vispning. Här kan man med fördel använda stavmixer
Blanda med hackad gräslök och smaka av med salt och peppar
Häll dressingen över broccoli och tomat och blanda noga