Broccoli med tomat

Grönsaker • Sallad • Dressing • Grill i sommar • Antioxidativrika • Glutenfritt

4 portioner

• 2 stora huvuden av broccoli
• 3 fasta röda tomater

Till dressing
• 2 tsk Dijon senap
• 2 matskedar rödvinäger
• ½ vitlöksklyfta, skalad och pressad eller fint riven
• 6 matskedar rapsolja, camelinaolja eller olivolja
• 1,5 dl hackad, färsk gräslök, salt och nymalen svartpeppar

Så här gör du

Skölj och skär broccoliblommorna i mindre bitar och stjälk och blad i fina strimlor. Låt broccolibitarna vila 40 minuter.

Blanchera - dvs lägg broccolibitarna i kokande, lätt saltat vatten och låt det endast få ett snabbt uppkok. Låt broccolin rinna av ordentligt i ett durkslag.

Halvera och skiva tomaterna.

 

Dressing

Blanda senap, rödvinsvinäger och vitlök i en bunke

Tillsätt oljan i en fin, jämn stråle under vispning. Här kan man med fördel använda stavmixer

Blanda med hackad gräslök och smaka av med salt och peppar

 

Häll dressingen över broccoli och tomat och blanda noga