VM-lasagne

Pasta • Middag • Lunch & Middag • Kött • Varm

4 portioner

40 minuter + 1 timme i ugnen

Det här receptet på Lasagne fick jag av den italienske kocken under VM (längdskidor) 1991 i Val di Fiemme. Han gjorde sina pastaplattor själv från grunden. Det blir mycket gott med de nygjorda lasagneplattorna men du kan naturligtvis använda färdiga pastaplattor.

Du behöver

  1. Köttfärssås
  2. Pastaplattor som du gör själv enligt recept eller köper färdiga (280 g torrvikt)
  3. Bechamelsås = vit sås
  4. 150 g Parmesanost

 

Köttfärssås till lasagne

2 gula lökar

1 morot

1 liten bit selleri

2 msk olja

300 g köttfärs

1 burk, 400 g, krossade tomater

0,5 dl tomatpuré

2-3 dl rött vin (kan bytas ut mot buljong)

3/4 tsk salt

1 krm vitpeppar

1 lagerblad

en liten del av det yttre gula skalet av gul citron

Bechamelsås

50 g smör

1 dl (80 g) vetemjöl

1 l mjölk

salt

peppar

 

 

Så här gör du

Köttfärssås

Skala och finhacka lök. Skala och finhacka morot och selleri.

Bryn lök, morot och selleri i olja och häll det i en gryta. Bryn köttfärsen i en stekpanna och häll den brynta färsen i grytan med lökröran.

Häll över krossade tomater, tomatpuré, vin och krydda med salt, peppar, lagerblad och en liten bit av det gula yttre skalet av en citron.

Låt koka på medelvärme cirka. 45 minuter. Rör om ibland.

Bechamelsås

Smält smör i en kastrull och  tillsätt vetemjölet. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen koka minst 5 minuter. Rör om då och då så inte såsen bränner vid.

 

Montering av VM-Lasagne
Sätt ugnen på 200º 

Blanda 2/3 bechamelsås och 1/3 köttfärssås.

Lägg ett lager av pastaplattor i botten av en välsmord form och täck med en del av béchamelsås och köttfärssåsblandning. Strö över riven parmesanost. Upprepa detta 6–7 gånger. De sista lagren skall vara köttfärssås och bechamelsås. Överst strör man parmesanost. 

Täck med folie och grädda i 30 minuter.

Ta av folien och grädda i ytterligare 20–30 minuter. När pastaplattorna är mjuka är Lasagnen klar.