
3 portioner
När man gör denna rödbetssallad är det viktigt att betorna inte blir överkokta. Det räcker ofta med 15 minuters koktid, naturligtvis beroende på storlek. Vi skall vara försiktiga att salta på maten vi äter men lite salt på rödbetorna förhöjer smaken för de flesta. Och - det mesta saltet får vi från det salt som tillsatts av industrin i olika maträtter. Endast en lite del kommer från salt tillsatt vid bordet
4-6 lätt kokta och skalade rödbetor
saft och rivet skal (zest) av 1 tvättad apelsin
2 apelsiner skurna i skinnfria klyftor
1 msk raps-, oliv- eller camelinaolja
svartpeppar och eventuellt lite salt
Tillbehör
1,5 dl grekisk yoghurt
några blad mynta
Så här gör du
Dela de lätt kokta och avsvalnade rödbetorna i klyftor eller stora bitar. Blanda med apelsinzest, vitlök och olja. Låt rödbetorna dra i en timme eller mer. Tillsätt sedan apelsinjuice och apelsinklyftor. Krydda med peppar och eventuellt lite salt.