Olja- & vinägerdressing

Grönsaksförhöjare • Sallad • Dressing • Grill i sommar • Glutenfritt

Depositphotos_6822295_s-2019 dressing röd o vit.jpg

4 portioner

5 minuter

1 msk vinäger (vit- eller rödvinsvinäger)

3 msk olja (raps- eller olivolja eller en blandning av dessa)

1 krm vitpeppar

1 krm salt

Så här gör du

Vispa ihop olja och vinäger tillsammans med salt och peppar i en rundbottnad bunke. 

Gör gärna en större sats dressing och förvara i flaskor.

 

Olja
Det finns flera sorters olja att använda i dressingar. Olivolja och rapsolja är de vanligaste. Oljorna innehåller lika mycket fett per 100 gram men innehållet av fettsyror skiljer

Olivolja
Olivolja finns i flera kvaliteter. Extra virgin och extra fin jungfruolja är samma sak och dessa oljor är kallpressade. Nästa klass är olio vergine, jungfruolja och efter det kommer varmpressad, Olio di oliva. Olivolja tål ej att friteras i. Lämpar sig vid stekning av grönsaker, till medelhavsmat, salladsdressingar, marinader och såser.

Rapsolja
Har en fettsammansättning liknande olivoljan. Rapsolja har en mer neutral smak och tål höga temperaturer. Lämplig till fritering, stekning, dressing, bakning och till majonnäs.

 

Vinäger
Det finns rödvins-, vitvins- och balsamvinäger samt andra smaksatta vinägersorter. Röd- och vitvinsvinäger är de vanligaste. Balsamvinägern har blivit omtyckt. Den är italiensk och lagras på fat, vilket ger en rund och fyllig smak till vinägern. Dressingen blir lite mörk men mycket aromatisk när man använder balsamvinäger.