
4 portioner
15 min förberedelse, 30 minuter i ugnen
Honungsrostade rotfrukter
4–5 morötter
3 palsternackor
1 kålrot (ca 300 g)
1 stor röd lök
1 fänkål
2 msk honung
1 ½ msk rapsolja
1 msk soja
svartpeppar
färsk eller torkad rosmarin
Kyckling med persiljetäcke
½ msk flytande margarin
4 kycklingfiléer (á ca 125 g)
4 msk fransk senap
2–3 kvistar bladpersilja (40 g)
2–3 vitlöksklyftor, pressad
Så här gör du
Honungsrostade rotfrukter
Sätt ugnen på 200º C. Skölj och skala och rotfrukterna. Dela dem i bitar eller cm-tjocka stavar. Grovhacka lök och dela fänkål i lagom stora bitar. Lägg dem i en ugnssäker form. Blanda en marinad av honung, rapsolja, soja och svartpeppar. Häll marinaden över rotfrukterna och rör om. Strö över rosmarin. Ställ in formen i ugnen i ca 30 minuter. Rör om några gånger.
Kyckling med persiljetäcke
Sätt ugnen på 200º C. Pensla en form med margarin och placera kycklingen i den. Rör ihop senap, grovhackad bladpersilja och pressad vitlök. Bred ett täcke av röran över kycklingen. Stek kycklingen i ugnen i ca 25 minuter. Är köttsaften ofärgad utan rosa inslag är den färdig.
Servera kycklingen med rotfrukterna
I NORDIET-studien serverades följande/portion:
Ugnsstekt kyckling med persiljetäcke 150 g
Honungsrostade rotfrukter 300 g
Råkost 75 g
Fullkornsbröd med margarin