2 st ugnsbakade rödbetor, delade i halvor
2 st ugnsbakade gulbetor, delade i halvor
200 g skivad gul zucchini, ugnsbakad
200 g skivad grön zucchini, ugnsbakad
100 g ugnsbakad grön och gul paprika
400 g potatis, vanlig gul och blå, kokt och skivad
100 g sockerärter, råa eller lätt kokta
100 g färsk broccoli (kan gärna kokas lätt om den inte är mjäll)
20 g tunnskivad rödbeta
20 g tunnskivad gulbeta
30 g färsk bladspenat
3 st rårivna morötter
Så här gör du
Det nya sättet att tänka om måltidssammansättning och som passar in i hälsosamma kostmönster är att grönsaker och kolhydrater har huvudrollen i måltiden medan proteinet, dvs animalierna, har en biroll.
"Alla" kan äta grönsakerna. Kolhydraterna som pasta, ris och potatis ger energi och något som de flesta kan äta. Lägg sen till proteinet, det kan vara bönor för den som äter vegetariskt eller kött, fisk, fågel, ägg eller ost av olika sorter för allätaren.
Det här receptet kan bli ett stort fat med grönsaker, kolhydrater och till det "proteinet", i detta fall kyckling. Receptet kan även serveras som Bowls, lämpligt att ta med till skola eller arbete.
- Grönsaker: enligt förslag till vänster
Sätt ugnen på 200 grader, 180 grader för varmluftsugn och ta fram ugnens långpanna.
Skölj och ansa alla grönsaker och rotfrukter:
Klyv röd- och gulbetor i två delar. Skiva gul och grön zucchini. Skär gul och grön paprika i bitar. Lägg allt i långpannan. Ringla över raps-, eller olivolja, rör om och ugnsstek 15-20 minuter.
Skiva röd-, och gulbeta tunt på en mandolin eller ett rivjärn.
Riv morötter.
Arrangera alla grönsaker på ett stort fat eller fördela grönsakerna som Bowls. - Kolhydrater:
Koka potatisen. - Proteinet: Ugnstekt kyckling
- Smakförhöjare: Picklad rödlök
- Sås: Chimichurri