Bowl, vegetarisk bas + kyckling

Bowl • Lunch & Middag • Kyckling

647450 1 (2) Nordisk veg med kyckling tiny.jpg

2 st ugnsbakade rödbetor, delade i halvor

2 st ugnsbakade gulbetor, delade i halvor

200 g  skivad gul zucchini, ugnsbakad

200 g  skivad grön zucchini, ugnsbakad

100 g ugnsbakad grön och gul paprika

400 g potatis, vanlig gul och blå, kokt och skivad

100 g sockerärter, råa eller lätt kokta

100 g färsk broccoli (kan gärna kokas lätt om den inte är mjäll)

20 g tunnskivad rödbeta

20 g tunnskivad gulbeta

30 g färsk bladspenat

3 st rårivna morötter

Så här gör du

Det nya sättet att tänka om måltidssammansättning och som passar in i hälsosamma kostmönster är att grönsaker och kolhydrater har huvudrollen i måltiden medan proteinet, dvs animalierna, har en biroll. 

"Alla" kan äta grönsakerna. Kolhydraterna som pasta, ris och potatis ger energi och något som de flesta kan äta. Lägg sen till proteinet, det kan vara bönor för den som äter vegetariskt eller kött, fisk, fågel, ägg eller ost av olika sorter för allätaren.

 

Det här receptet kan bli ett stort fat med grönsaker, kolhydrater och till det "proteinet", i detta fall kyckling. Receptet kan även serveras som Bowls, lämpligt att ta med till skola eller arbete.

  1. Grönsaker: enligt förslag till vänster
    Sätt ugnen på 200 grader, 180 grader för varmluftsugn och ta fram ugnens långpanna.
    Skölj och ansa alla grönsaker och rotfrukter:
    Klyv röd- och gulbetor i två delar. Skiva gul och grön zucchini. Skär gul och grön paprika i bitar. Lägg allt i långpannan. Ringla över raps-, eller olivolja, rör om och ugnsstek 15-20 minuter.
    Skiva röd-, och gulbeta tunt på en mandolin eller ett rivjärn.
    Riv morötter.
    Arrangera alla grönsaker på ett stort fat eller fördela grönsakerna som Bowls.

  2. Kolhydrater:
    Koka potatisen.
  3. Proteinet: Ugnstekt kyckling
  4. Smakförhöjare: Picklad rödlök
  5. Sås: Chimichurri