Ratatouille

Grönsaker • Grönsaksås • Grill i sommar • Låg salt • Antioxidativrika • Varm

Depositphotos_3099042_s-2019 ratatouille.jpg

4 portioner

250 g äggplanta (aubergine)

salt

3 st ca 12 cm långa zucchini

1 grön paprika

1 gul lök

2 st färska tomater

2 msk raps- eller olivolja

0,5 burk tomat (200 gram)

1 litet lagerblad

0,5 krm svartpeppar

0,5 krm cayennepeppar

1 msk hackad persilja

1 tsk färsk hackad eller 1 krm torkad basilika

1 liten vitlöksklyfta

0,5 tsk timjan

Så här gör du

  • Skär äggplantan i 2,5 cm stora tärningar, salta på tärningarna och låt det stå i cirka 30 minuter. Saltet drar ut vätska ur äggplantan.
  • Under tiden skär du zucchinin i 2,5 cm stora bitar. Lägg bitarna på hushållspapper i 30 minuter.
  • Skär paprika, lök och tomater i ungefär lika stora bitar som äggplanta och zucchini.
  • Skölj äggplantan och zucchinin i kallt vatten och låt det rinna av och torka på hushållspapper.
  • Bryn zucchini och äggplanta i olja och lägg i en gryta.
  • Bryn sedan paprika och lök och lägg i samma gryta.
  • Tillsätt tomat, lagerblad, svartpeppar, cayennepeppar, persilja och basilika. Låt sjuda i cirka 30 minuter på svag värme.
  • Tillsätt hackad vitlök och timjan och låt koka i ytterligare 20 minuter.