Hud & Hår - intro

För hud och hår

”Även om brist på vitaminer och mineralämnen kan visa sig som problemhy och problemhår, finns det inga bevis på att vitaminer och mineralämnen i större doser än det rekommenderade dagliga intaget (RI) skulle vara positivt för hud- och hårproblem”.

 

Se till att få tillräckligt av de näringsämnen som specifikt påverkar hud och hår. Helst via mat och livsmedel eftersom för mycket av vissa vitaminer, tex vitamin A, kan i sig orsaka håravfall. Det är ingen risk att överdosera någon vitamin eller mineralämne med vanlig matEn dietist, sköterska eller läkare kan hjälpa till att se över kostintaget och ge råd om kostförändringar eller om tillskott i tablettform behövs. 

Tillräckligt energiintag eftersom det finns ett samband mellan håravfall och planerad eller oplanerad viktnedgång. Essentiella fettsyror, linol- och linolensyra behövs enligt rekommendationer. Järnbrist och brist på Vitamin D kan orsaka håravfall. Protein av bra kvalité behövs.

En kost som följer hälsosam nordisk kost och ett medelhavsliknande kostmönster ger de näringsämnen som människan (inkluderat hud och hår) behöver. Ett västerländskt kostmönster medför en risk att kosten ger för lite av många viktiga näringsämnen.