”Based on theoretical knowledge it should be usable and applicable”.

Publikationer
Thesis: Adamsson V, inventor A Healthy Nordic Diet and Cardiometabolic Risk Factors: Intervention Studies with Special Emphasis on Plasma Lipoproteins. 2013

Student thesis in Food and Nutrition, 20 points: “Dietary intake and energy expenditure of Swedish elite cross-country skiers. The validity of reported energy intake and energy expenditure”. 2004

Adamsson, V., A. Reumark, I.-B. Fredriksson, E. Hammarström, B. Vessby, G. Johansson, och U. Risérus. ”Effects of a Healthy Nordic Diet on Cardiovascular Risk Factors in Hypercholesterolaemic Subjects: A Randomized Controlled Trial (NORDIET)”. Journal of Internal Medicine 269, nr 2 (februari 2011): 150–59.

Adamsson, Viola, Anna Reumark, Tommy Cederholm, Bengt Vessby, Ulf Risérus, och Gunnar Johansson. ”What Is a Healthy Nordic Diet? Foods and Nutrients in the NORDIET Study”. Food & Nutrition Research 56 (2012).

Adamsson, Viola, Anna Reumark, Matti Marklund, Anders Larsson, och Ulf Risérus. ”Role of a Prudent Breakfast in Improving Cardiometabolic Risk Factors in Subjects with Hypercholesterolemia: A Randomized Controlled Trial”. Clinical Nutrition (Edinburgh, Scotland) 34, nr 1 (februari 2015): 20–26.

Adamsson, Viola, Tommy Cederholm, Bengt Vessby, och Ulf Risérus. ”Influence of a Healthy Nordic Diet on Serum Fatty Acid Composition and Associations with Blood Lipoproteins - Results from the NORDIET Study”. Food & Nutrition Research 58 (2014): 24114.

Jobs, Elisabeth, Viola Adamsson, Anders Larsson, Magnus Jobs, Elisabet Nerpin, Erik Ingelsson, Johan Ärnlöv, och Ulf Risérus. ”Influence of a Prudent Diet on Circulating Cathepsin S in Humans”. Nutrition Journal 13 (16 augusti 2014): 84.

Witasp, Anna, Juan Jesús Carrero, Karl Michaëlsson, Håkan Ahlström, Joel Kullberg, Viola Adamsson, Ulf Risérus, m.fl. ”Inflammatory Biomarker Pentraxin 3 (PTX3) in Relation to Obesity, Body Fat Depots and Weight Loss”. Obesity (Silver Spring, Md.) 22, nr 5 (maj 2014): 1373–79.

Several publications as a cooperator in the HELENA-study, Healthy lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence

 

Böcker
“Uppladdningen”. Food and nutrition for athletes. 1989
“Lilla Uppladdningen”. Food for athletic children. 1990
“Idrottarens Kokbok”. The athlete’s cookbook. 2000
“Mat för resultat”. Nutrition education for athletes. 2001
“Vardagsmat helt enkelt”. Cook book for disabled. 2004
“Lilla Grötboken”. A book about modern porridge. 2005
“Uppladdningen – Bygg”. Food and nutrition for workers. 2000
“Uppladdningen – Hälsa”. Food and nutrition for a healthy lifestyle. (for Sweden, 2002 Norway, Denmark, Uk).
“Hälsosam Nordisk kost”. Recipes and menus from the study “the healthy Nordic diet”. 2010
"Nordens bästa mat”. ICA-förlaget 2012
”Gröt och Müsli”, ICA-förlaget (ges ut i Finland, Belgien och Storbritannien) 2014
"Smakarv Hälsingland - tradition och trend" Grenadine bokförlag 2019

 



Bestintheworldbild Kina 2018.jpg

Utmärkelser

Måltidsakademiens pris i ”Årets Svenska Måltidslittertur” för bästa bok i kategori hälsa 2012 för boken ”Nordens bästa mat”.

Av Gourmand International, Gourmand cook book awards tilldelats priset ”Best Scandinavian 2013 cook book in the world” för boken “Nordens bästa mat”. Paris 2013

Måltidsakademiens pris I “Årets Svenska Måltidslitteratur” kategori Doktorsavhandlingar ”A Healthy Nordic Diet and Cardiometabolic Risk Factors: Intervention Studies with Special Emphasis on Plasma Lipoproteins”. 2014

Av Gourmand International, Gourmand cook book awards tilldelats andra pris för Doktorsavhandlingen ”A Healthy Nordic Diet and Cardiometabolic Risk Factors: Intervention Studies with Special Emphasis on Plasma Lipoproteins”. Yantai, Kina 2015

Av Gourmand International tilldelats “Best of the Best” 1995–2015 för “Nordens bästa mat”

Samt en silverplats för doktorsavhandlingen ”A Healthy Nordic Diet and Cardiometabolic Risk Factors: Intervention Studies with Special Emphasis on Plasma Lipoproteins”. Frankfurt 2015

Av Gastronomiska akademien tilldelats Gastronomiska akademiens silvermedalj för ”utomordentliga insatser för svensk matkultur”. Stockholm 2016

Av Gourmand International tilldelats “Best in the world” för ett opublicerat manuscript “Smakarv Hälsingland, tradition och trend” Yantai, Kina 2018

Måltidsakademiens pris I “Årets Svenska Måltidslitteratur” kategori Regionala måltider ”Smakarv Hälsingland - tradition och trend”. 2019