Nordiet - näringsprofil

Näringsprofil

Näringsprofilen för kosten i NORDIET baserades på rekommenderat intag (RI) enligt Nordiska Näringsrekommendationer (NNR) 2004 och inspirerades också av tidigare forskning om kostmönster som medelhavskost, dr. Jenkins portföljkost och DASH-diet.

Fettkvalité och kolhydratkvalité var i fokus i NORDIETs näringsprofil. Mängden, kvaliteten och källan till kostfibrer och fullkornsprodukter samt teorin om glykemiskt index beaktades. 

  • Saltinnehåll i den planerade NORDIET-studien var 5,5 gram salt per dag, motsvarande 2161 mg natrium

 

Näringsprofil i NORDIET-studien

energi (kcal/dag)
2200
 
protein (% av energin)
10-20
 
Kolhydrater (% av energin)
45-60
 
Kostfiber (g/MJ)
>3
  • Enligt NNR 2012
β-glucan (g/dag)
>3
  • β-glucan är en löslig kostfiber som finns i havre och korn. 3 gram per dag har en kolesterolsänkande effekt 
Totalt fett (% av energin)
25-35
 
Mättat fett (% av energin)
<8
  • Mättat fett planerades att understiga 8 % av energin. American Heart Association rekommenderar att max 5-6 % av energin kommer från mättat fett
Fleromättat fett (% av energin)
5-10
 
Natrium (mg/dag)
<2162
  • Saltinnehåll i den planerade NORDIET-studien var 5,5 gram salt per dag, motsvarande 2161 mg natrium
Depositphotos_5045439_m-2015 (1).jpg