Nordiska livsmedel

Livsmedel i NORDIET-studien

 

 

Definitionen på nordisk kost i NORDIET-studien är att

"Nordisk kost baseras på livsmedel som kan odlas, skördas och födas upp i norden" 

Nordisk kost är rik på livsmedel med bra kolhydratkvalité som fullkornsbröd, -flingor och –gryn av havre, korn, råg och vete samt grönsaker, frukt och bär.
Nordisk kost har fokus på livsmedel och måltider med bra fettkvalité, som rapsolja och camelinaolja, än kvantiteten av fett i måltiderna.
Kött fisk och ägg ingår i moderata mängder, likaså magra mjölkprodukter.

Nämnda livsmedel bidrar med, förutom kostfiber, bra fettsyror, växtsteroler, vitaminer, mineralämnen, antioxidanter och andra bioaktiva ämnen

 

Livsmedel i NORDIET-studien

Omättat fett

Rapsolja, med sitt höga innehåll av enkel- och fleromättat fett, bidrar med bra fettkvalité i den nordiska kosten och har i andra studier visats vara lika bra som olivolja för att förbättra riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom (Nydahl m.fl. 1995)

Fet fisk (sill, makrill, lax och strömming) bidrar med enkelomättat fett, speciellt de långkedjiga fettsyrorna eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). Fisk två till tre gånger i veckan räcker för att hålla cellväggar välfyllda med dessa fettsyror och minska risk för hjärt- och kärlsjukdom (Aspelund m.fl. 2010)

Till matlagning och smörgås används rapsolja alternativt margarin med hög andel enkel- och fleromättat fett

Till dressingar till sallader användes rapsolja för att förbättra kostens fettkvalité

 

Växtsteroler & omättat fett

Med en hand full av mandel... ökade intaget av bland annat växtsteroler. Mandel har ett lågt innehåll av mättat fett och ett högt av enkel- och fleromättat fett. Mandel kan bytas ut mot andra nötter. Valnöten är extra rik på fleromättat fett. Hasselnöten är den klassiska nordiska nöten.

 

Protein

Kött av olika sorter samt kyckling ingår i en hälsosam nordisk kost. Kött och kyckling bidrar med protein av hög kvalité, B-vitaminer och mineralämnen där järn är särskilt viktigt för ungdomar som växer. Det är viktigt att välja bra matlagningsmetoder eftersom både kött och kyckling som råvara innehåller lite fett. Inspireras av medelhavskostens sofrito som en bas och gör en sund gryta