NORDIET dagsmeny

En dagsmeny

Försökspersonerna i NORDIET-studien åt försökskosten under 6 veckor. Den dagliga menyn var uppbyggd enligt följande

Frukost

Gröt eller müsli baserat på havrekli, havregryn eller korn
Psyllium, linfrö
Mjölkprodukter; mjölk eller yoghurt med lågt fettinnehåll 0,5%
Sylt; blåbär eller lingon, normal sockerhalt
Bröd; mjukt eller hårt fullkornsbröd
Margarin till bröd; rikt på fleromättat fett
Pålägg; inlagd sill, makrill, kalkon (magert köttpålägg)

Lunch & Middag

Protein; fisk, kyckling, kött (nöt/gris), vegetariskt
Kolhydrat; fullkornspasta, potatis, mathavre, matkorn
Varma grönsaker; t.ex broccoli, blomkål, morötter, brysselkål
Sallad; t.ex vitkål och morötter
Dressing; baserad på rapsolja
Bröd; mjukt eller hårt fullkornsbröd
Margarin; rikt på fleromättat fett

Snacks

Mandel, havrekliskorpor, frukt

Dryck

Fritt intag av kranvatten, bryggt kaffe eller te. Begränsad mängd fruktjuice och lättmjölk. Undvik sötade drycker och kolsyrade drycker
 

 

Prova-på-meny