Mer frukt & grönt

minst 500 gram om dan - gärna mer

 

Varför mer grönsaker?

Människor som äter en kost rik på vegetabilier verkar vara friskare och leva längre än de som äter en liten mängd vegetabilier. Hur kan det vara så?

  • Frukt och grönt är rika på vitaminer, mineralämne och andra biologiskt aktiva ämnen
  • Alla dessa har olika uppgifter i kroppen varav en uppgift är att skydda oss från skadliga ämnen som finns naturligt i vår omgivning och i den mat vi äter
  • Vitaminer och mineralämnen samarbetar för att vi skall kunna ta upp ämnen från födan. Ett exempel är vitamin C som hjälper till att ta upp järn från maten, främst det järn som finns i vegetabilier

 

Grönsaker

Kokta eller råa grönsaker?

Man äter oftast mer grönsaker om man får både kokta och råa i en måltid. Kokta grönsaker är ofta lättare att tugga och därför lättare att äta mera av. I kokt morot blir karotenet mer lättillgängligt än vad det är i råa morötter. Den olösliga fibern blir löslig och ger en långsammare blodsockerstegring efter det man ätit kokt morot jämfört med rå. Det totala innehållet kostfiber blir inte förändrat.

Koka grönsakerna i kort spad, dvs i lite vatten och kort tid så bevaras vitaminerna bättre. Det gäller främst för B och C-vitamin som är vattenlösliga och lakas ur grönsaker vid kokning, - eller drick kokspadet!

Beräkna minst 100 gram grönsaker per portion till huvudmålen.

Totalt rekommenderas vi äta minst 5 portioner (500 gram) frukt och grönt per dag.

Kokta eller råa?

Dressing på salladen?

Använd olivolja eller rapsolja  eller en blandning av dessa till salladsdressing. Det ger bra fettkvalité på dressingen. En dressing gjord på 3 msk olja och 1 msk vinäger är lagom till 4 portioner.

 

Depositphotos_9645602_m-2015 fyllda paprikor med köttfärs o grönsaker.jpg (1)

Quiz - frukt & grönt