Medelhavskost 

Medelhavskost

…är ett kostmönster som beskriver hur man åt i olivodlande länder i Medelhavsregionen för 60 år sedan. ”Kreta före 1960”

 

Kännetecken Medelhavsmat

  • Rik på vegetabilier; färgstarka frukter & grönsaker, fullkornsbröd och andra spannmålsprodukter av fullkorn, potatis
  • Bönor
  • Nötter och frön
  • Färsk frukt som daglig dessert
  • Olivolja som viktigaste fettet
  • Mjölkprodukter; huvudsakligen som ost o yoghurt
  • Fisk, skaldjur och kyckling (små – måttlig mängd)
  • 1-4 ägg per vecka
  • Rött kött i små mängder
  • Vin, liten till moderat mängd till måltider
  • Lågt innehåll av mättat fett max 7-8% av av energin
  • Totalt fett mellan 25% och 35% av energin

Traditionell Medelhavskost innehåller inget smör, vitt bröd, pasta eller vitt ris

Medelhavskostens matpyramid