Näringsämnen, kostkomponenter, kostmönster

hur påverkar de riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom

Näringsämnen

mättat fett höjer det onda kolesterolet (LDL)
transfett höjer det onda kolesterolet (LDL) och
sänker det goda kolesterolet (HDL)
enkelomättat fett sänker det onda kolesterolet (LDL), höjer det goda kolesterolet (HDL)
fleromättat fett höjer det goda kolesterolet (LDL), sänker blodtryck, minskar risk för blodpropp
salt (NaCl) kan påverka blodtryck

Kostkomponenter

Lösliga kostfiber / Vegetabiliskt protein /
Växtsteroler: Alla dessa tre komponenter sänker det onda kolesterolet

Livsmedel

mandel
havrekli
bönor
psyllium


Kostmönster

”Medelhavskost” / Medelhavskostliknande kostmönster  som NORDIETDASHJenkins portfolio: Dessa kostmönster påverkar alla riskfaktorer

   
   

Mellanmål från NORDIET-studien; lösliga fibrer i havrekliskorpor och växtsteroler i mandel & nötter bidrar till att sänka kolesterolet