Riksmaten ungdom 2016-17

Livsmedelskonsumtion,  näringsintag och näringsstatus 

bland ungdomar i åk 5, åk 8 och åk 2 på gymnasiet (Sverige)

"Riksmaten" är en nationell matvaneundersökning som visar matvanor, livsmedelskonsumtion och näringsintag i olika grupper av befolkningen. Med den typen av undersökningar kan förändringar i matvanor följas och ge viktiga underlag för kostrekommendationer.

 

Resultaten från "Riksmaten ungdom" 2016-17 visar att ungdomar har...

...låg konsumtion av grönsaker och frukt

  • flickor äter mer frukt och grönsaker än pojkar
  • flickor äter mindre rött kött och chark än pojkar

...en hög konsumtion av rött kött och chark

  • vilket bidrar till högt intag av mättat fett

...dessutom konsumerade ungdomarna mycket sötsaker, snacks och sötad dryck

  • som bidrar till intaget av mättat fett, socker och salt
  • andelen energi från godis, kakor, snacks och sockersötad dryck har minskat i årskurs 5 sedan 2003, vilket är positivt, men en stor del av energin kommer fortfarande från dessa livsmedelsgrupper

...resultaten visade också att ungdomarna skulle behöva äta mer fullkornsrika spannmålsprodukter

...de flesta ungdomar fick i sig de vitaminer och mineraler de behöver för att växa och må bra, men bland de äldre flickorna var det hög risk för järnbristanemi

 

 

RIKSMATEN UNGDOM 2016-17 – DEL 1 LIVSMEDELSKONSUMTION, LIVSMEDELSVERKET NR 14 2018
RIKSMATEN UNGDOM 2016-17 – DEL 2 NÄRINGSINTAG OCH NÄRINGSSTATUS, LIVSMEDELSVERKET NR 23 2018 9