Riksmaten ungdom 2016-17

Livsmedelskonsumtion,  näringsintag och näringsstatus 

bland ungdomar i åk 5, åk 8 och åk 2 på gymnasiet (Sverige)

"Riksmaten" är en nationell matvaneundersökning som visar matvanor, livsmedelskonsumtion och näringsintag i olika grupper av befolkningen. Med den typen av undersökningar kan förändringar i matvanor följas och ge viktiga underlag för kostrekommendationer.

 

Resultaten från "Riksmaten ungdom" 2016-17 visar att ungdomar har...

...låg konsumtion av grönsaker och frukt

  • flickor äter mer frukt och grönsaker än pojkar
  • flickor äter mindre rött kött och chark än pojkar

...en hög konsumtion av rött kött och chark

  • vilket bidrar till högt intag av mättat fett

...dessutom konsumerade ungdomarna mycket sötsaker, snacks och sötad dryck

  • som bidrar till intaget av mättat fett, socker och salt
  • andelen energi från godis, kakor, snacks och sockersötad dryck har minskat i årskurs 5 sedan 2003, vilket är positivt, men en stor del av energin kommer fortfarande från dessa livsmedelsgrupper
  • nästan alla hade ett lågt intag av kostfiber

...resultaten visade också att ungdomarna skulle behöva äta mer fullkornsrika spannmålsprodukter

...de flesta ungdomar fick i sig de vitaminer och mineraler de behöver för att växa och må bra, men bland de äldre flickorna var det hög risk för järnbristanemi

 

 

RIKSMATEN UNGDOM 2016-17 – DEL 1 LIVSMEDELSKONSUMTION, LIVSMEDELSVERKET NR 14 2018
RIKSMATEN UNGDOM 2016-17 – DEL 2 NÄRINGSINTAG OCH NÄRINGSSTATUS, LIVSMEDELSVERKET NR 23 2018 9