Mer kostfiber

Kostfiber

Minst 25 till 35 gram kostfiber behöver vi varje dag för att hålla magen igång. 
Svensken äter i genomsnitt ungefär 20 gram per dag och ungdomar får endast 50 % av rekommendationen 

 

Flingor och gryn, frukt och grönt, bönor och ärter bidrar med en stor mängd kostfiber totalt och kostfiber av flera olika sorter. Flera olika sorters kostfiber är bra eftersom fiber från olika källor matar olika bakteriestammar som finns i tjocktarmen.

Det finns olösliga och lösliga kostfiber. De olösliga påverkar tjocktarmen så att avföringens volym blir stor och peristaltiken bättre, det betyder att tömning av av tarmen påskyndas. De olösliga påverkar också tarmfloran men även mer metabolt. De lösliga bidrar till bättre blodsockerreglering och sänker kolesterolvärdet.

För nörd

Livsmedel

Vikt per portion

Kostfiber (gram)

Havregryn

1 port (35 g)

3,5

Fiberberikade Havregryn

1 port (35 g)

5,3

Fiberhavregryn

1 port (35 g)

4,2

Rågflingor

1 port (35 g)

4,5

Havrekli

1 port (35 g)

6,3

Vetekli

1 port (5 g)

1,5

Fullkornspasta

1 port (70 g)

4,2

Vanlig pasta

1 port (70 g)

1,4

Päron

125 g / st

4,9

Morot

65 g / st

1,5

Banan

155 g / st

1,8

Avokado

1 port (50 g)

2,4

Tomat

100 g

1,3

Mandel

37 g (en handfull)

2,7

Quiz - kostfiber