Korsblommiga grönsaker

Korsblommiga grönsaker

Den som äter fyra till fem portioner av olika kålsorter (korsblommiga växter) per vecka har en minskad risk för att utveckla många av dagens vällevnadssjukdomar (resultat från observationsstudier).

Vitkål, grönkål, rödkål, savojkål, pak choi, brysselkål, blomkål, broccoli, kålrabbi, rovor är några av alla som tillhör familjen korsblommiga växter.

Tillaga
Ansa, skölj och skär kålen i mindre bitar. Låt bitarna vila 40 minuter (ja det stämmer) innan den tillagas på det sätt du önskar

Varför vila 40 minuter?
Om man tillagar kålen för nära inpå när den skurits upp bryts det värmekänsliga enzymet myrosinas ner och kan inte bistå vid bildning av sulforafan. Och istället för sulforofan bildas andra ämnen som ger kokt kål en lite illaluktande doft

Bakgrund
Alla korsblommiga växter innehåller ett ämne som heter glukosinolater. När man skär i tex blomkål, kålrot eller annan som tillhör familjen korsblommiga frigörs ett enzym, myrosinas, som finns i grönsakens cellvägg. Enzymet reagerar med glukosinolaterna och bildar flera nya ämnen.

Ett av de ämnen som bildas och som väckt mest intresse i forskningen heter sulforafan vilket i studier visat sig döda vissa cancerceller (de flesta studier är cell- och djurstudier). Forskare har visat att sulforafan ökar produktionen av vissa enzym som kan bryta ner cancerogena ämnen.

Eftersom personer som äter fyra till fem portioner av olika kålsorter per vecka har en minskad risk för många av dagens vällevnadssjukdomar (observationsstudier). Så kan vi tillaga korsblommiga grönsaker, det vill säga olika kålsorter, på det bästa sättet vi vet just nu!

Färsk eller fryst?

Varför färsk?
Sulforafan hinner bildas när du skär upp och tuggar färsk broccoli. En del bildas också under själva matsmältningen

Varför inte fryst?
Fryst broccoli är blancherad (lätt kokt) innan den fryses in. Blancheringen förstör enzymet myrosinas – det ämne om bistår vid bildning av sulforafan. Men – om fryst broccoli används kan myrosinas tillsättas… gör en dressing med senapspulver eller krossade senapsfrön, pepparrot och wasabi kan också användas eftersom de har samma effekt. Senap, pepparrot och wasabi tillhör samma släkte och bidrar då med myrosinas till bildning av sulforafan i den frysta broccolin.

 

Broccolisoppa enligt vetenskapen