Kolhydrat

Intro - kolhydrat

Kolhydrat är ett gemensamt namn för socker, stärkelse och kostfiber.

Kolhydrat är ett energigivande näringsämne som ger energi till muskelarbete och till hjärnan.

Det finns olika kvalité på kolhydratrika livsmedlen

Kolhydrat är den mest lättillgängliga energigivaren vid arbete och träning

Kolhydrat lagras som glykogen i muskel- och leverceller

Glykogen är lättillgänglig energi och ligger där i muskelcellen o väntar för att ge oss energi  ifall en fara, som till exempel ett ilsket lejon, dyker upp. Glykogenet gör att vi snabbt kan klättra upp i ett träd. "Just-in-time-technology"

Om energibehovet är uppfyllt så lagras ett överskott av kolhydrat, liksom de andra energigivande näringsämnen (protein och fett) som kroppsfett. OBS! med vissa undantag. Ny forskning visar att mättat fett lagras mer som bukfett medan omättat fett lagras i muskler

Kolhydratrika livsmedel kommer från växtriket, till exempel potatis, ris, pasta, frukt, grönsaker, läsk och godis.

Kolhydrater är proteinsparare.

 

Namnet kolhydrat kommer av att kolhydraterna är uppbyggda av kol samt väte och syre i samma förhållande som vatten.

Alla kolhydrater som ger energi, oavsett om de finns i spaghetti, potatis, polkagrisar, läsk eller äpple, måste brytas ner till enkla sockerarter innan de kan absorberas i tunntarmen för vidare transport i blodet.

Beroende på hur kolhydraterna (socker och stärkelse) är ”förpackade” i livsmedlet, hårt sammanpressade som i spaghetti, inneslutna innanför starka cellväggar som i bönor och hela spannmålskärnor eller finns lösta som i en dryck, så tar det olika lång tid för matsmältningsvätskorna att frigöra, bryta ner stärkelse och socker och ta upp det till blodbanan. Då pratar man om långsamma och snabba livsmedel. Långsamma livsmedel har lågt GI, påverkar blodsockret långsamt och med en jämn kurva - livsmedel med lågt GI har bra kolhydratkvalité.

 

Slutmålet för alla smältbara kolhydrater är att ge energi till kroppens alla processer t.ex. fysiskt arbete (träning och tävling), till centrala nervsystemet (hjärnan), och hjälpa till vid fettförbränningen. 

 

Det finns flera sätt att dela in kolhydrater

En indelning med fokus på den kemiska sammansättningen

En indelning som beskriver en effekt av ett livsmedel - kolhydratkvalité

En indelning med fokus på smältbara och icke smältbara

 

 

 

 

 

 

FODMAP

GI Glykemiskt Index - intro