Efter

Mat och dryck direkt efter ”glykogen-tömningspasset” och för återhämtningen efter Vasaloppet

Kolhydrat- och proteininnehåll per 100 gram livsmedel och per portion i vissa livsmedel. Livsmedlen är valda efter att de tas upp ganska snabbt i kroppen (högt GI), att de är lätta att ta med till träning och tävling och upplevs av många idrottare som lättätna efter en kraftansträngning. Kräm och mjölk är väl inte så lätt att packa ner i väskan men det finns med i förslagen därför att den som inte har någon aptit direkt efter brukar tycka att det går bra att äta just kräm och mjölk. Lite protein stimulerar muskeln till ökad glykogeninlagring.

Mat för resultat - idrottarens kost- och vätskeguide. Viola Adamsson

 

gram kolhydrat/100 g

1 port

gram kolhydrat/port

Gram protein per portion

Banan

21,8

105gram/styck

22

1

Corn flakes

78,6

30 g = 2,5 dl

24

2,5

Corn flakes sockrade

84,3

30 g = 2,5 dl

25

1,7

Fruktmüsli

59,5

40 gram ca 0,75 dl

24

2,7

Havregrynsgröt

10,3

225 gram

23

5

Kanelbulle

48,2

45 g/st

22

3,7

Kräm och mellanmjölk

 

2 dl saft-kräm och 1,5 dl mjölk

65

5,5

Fullkornsbröd

50

30 g/skiva

15

2,1

Mjölk, lätt

5

200g/2dl

10

7

Ost, 28%

20

1 skiva/10 g

0,2

2,8

Puffat ris

79

20 g = 3 dl

16

1,3

Päron

12

110 g /st

13,4

0,4

Russin

69,3

61 gram/dl

42

2

Sportdryck för återhämtning

15

5 dl

75

Se innehålls-deklarationen

Sportdryck

2-8

2 dl

4-16

0 (om inte protein är tillsatt)

Vetebröd fyllt

47,2

25 g/skiva

12

2

Vetebulle slät

50,2

25 g/st

13

2

Äpple

12,2

105 g/st

13

0,4

Depositphotos_96155472_m-2015 wrap.jpg