Långsamma & Snabba livsmedel

GI - Glykemiskt index

Glykemiskt Index - Långsamma och snabba livsmedel

Spaghetti är ett långsamt livsmedel och vitt bröd är ett snabbt. För att kunna jämföra hur olika livsmedel påverkar blodsockret har man infört begreppet Glykemiskt Index, GI.

I olika tabeller kan olika referenslivsmedel ha använts vid GI-beräkning. Det vanligaste är att man använder vitt bröd med GI-värdet 100 som referens. Men det förkommer att man använt GI 100 för glukoslösning. Vid jämförelse av GI från olika tabeller kontrolleras vilket referenslivsmedel som använts. Här, i hjaretmat.se utgår jag från tabellvärden där vitt bröd har GI-värdet 100, om jag inte skriver något annat

 

Pasta har generellt ett lågt GI. I bilden här ovan jämförs blodsockersvar på 1. Kokad och nerkyld pasta (blå) 2. Kokad, nerkyld och uppvärmd pasta (röd) 3. Nykokt pasta (grön). Pastan är av samma sort och koktiden är lika. Det är efterbehandlingen som skiljer. När pasta kyls blir stärkelsen "resistent" och uppför sig mer som kostfiber i kroppen. Observera att kokt pasta generellt har ett lågt GI, ger en långsam och låg blodsockerhöjning

 

Glykemiskt Index för vissa livsmedel

De testade livsmedlen ger 50 gram tillgängliga kolhydrater per testportion.

Livsmedel

50 g kolhydrat finns i följande mängd av uppräknade livsmedel

Glykemiskt index

Havregryn, okokta

80 g (2,3 dl)

87-90

Vitt bröd

100 g

100

Potatis

300 g (4 st)

80 +-2

Potatismos

360 g (1,6 port ca 3,5 dl)

100 +-2

Spaghetti

70 g (1 port)

59 +-4

Ris, parboiled,

65 g (0,8 dl) okokt vikt

68 +-4

Ris, basmati

65 g (0,7 dl) okokt vikt

83 +-5

Kikärter

100 g (1,3dl) kokta

47 +-2

Röda kidneybönor

300 g (4 port) kokta

42 +-6

 

Definition GI: Ytan under blodsockerkurvan efter testprodukten i % av motsvarande yta efter en lika stor mängd kolhydrat från en referensprodukt (vitt bröd). Vitt bröd används som referens och har ett GI på 100.