Långsamma & Snabba livsmedel

GI - Glykemiskt index

Glykemiskt Index - Långsamma och snabba livsmedel

Spaghetti är ett långsamt livsmedel och vitt bröd är ett snabbt. För att kunna jämföra hur olika livsmedel påverkar blodsockret har man infört begreppet Glykemiskt Index, GI.

 

I tabeller kan olika referenslivsmedel använts när GI-värden anges. Det vanligaste är att man använder vitt bröd som referens (GI-värdet 100). Men det förkommer även att glukoslösning använts som referenslivsmedel. Kontrollera därför vilket referenslivsmedel som använts när GI-värden jämförs! Här, i hjartemat.se utgår vi från tabellvärden där vitt bröd har använts som referens (GI 100), om vi inte skriver något annat.

Kolhydratrika livsmedel med lågt GI har bra kolhydratkvalité.

 

 

Pasta har generellt ett lågt GI. I bilden här ovan jämförs blodsockersvar på 1. Kokad och nerkyld pasta (blå). 2. Kokad, nerkyld och uppvärmd pasta (röd). 3. Nykokt pasta (grön). Pastan är av samma sort och koktiden är lika. Det är efterbehandlingen som skiljer. När pasta kyls blir stärkelsen "resistent" och uppför sig mer som kostfiber i kroppen. Observera att kokt pasta generellt har ett lågt GI, ger en långsam och låg blodsockerhöjning

 

Glykemiskt Index för vissa livsmedel

De testade livsmedlen ger 50 gram tillgängliga kolhydrater per testportion.

Livsmedel

50 g kolhydrat finns i följande mängd av uppräknade livsmedel

Glykemiskt index

Havregryn, okokta

80 g (2,3 dl)

87-90

Vitt bröd

100 g

100

Potatis

300 g (4 st)

80 +-2

Potatismos

360 g (1,6 port ca 3,5 dl)

100 +-2

Spaghetti

70 g (1 port)

59 +-4

Ris, parboiled,

65 g (0,8 dl) okokt vikt

68 +-4

Ris, basmati

65 g (0,7 dl) okokt vikt

83 +-5

Kikärter

100 g (1,3dl) kokta

47 +-2

Röda kidneybönor

300 g (4 port) kokta

42 +-6

 

Definition GI: Ytan under blodsockerkurvan efter testprodukten i % av motsvarande yta efter en lika stor mängd kolhydrat från en referensprodukt (ofta vitt bröd).