FODMAP

Fermenterbara oligosackarider, disackarider, monosackarider och polyoler

Somliga upplever besvär av kolhydratrika produkter och sätter det i samband med att man inte tål gluten. Om ett besök hos läkare inte visar en glutenintolerans så kan problemet vara FODMAP, de fermenterbara oligo-, di-, monosackarider och polyoler kan ligga bakom oroligheterna i magen.

 

 

Raffinos, stackyos och verbaskos är tre oligosackarider som finns i baljväxter
som bönor, ärter och linser och just dessa livsmedel är kända för att ge gasbildning. 
Även lök och jordärtskocka innehåller oligosackarider.

Blötlägg bönor och ärtor - gärna över natten. Häll bort blötläggningsvattnet och ta nytt vatten till kokningen så minskar risken för gasbildning efter måltiden.

 

 

       

Sockeralkoholer kan användas som sötningsmedel. Både xylitol (björksocker) som finns i tuggummi, och sorbitol som finns i godis är gasbildande och laxerande.