Broccoli

Kålsläktet

 

Broccoli tillhör gruppen korsblommiga (cruciferae) grönsaker. Alla korsblommiga växter innehåller ett ämne som heter glukosinolater. När man skär i broccolin frigörs ett enzym, myrosinas, som finns i broccolins cellvägg. Enzyment reagerar med glukosinolaterna och det bildas många nya ämnen. Ett av de ämnen som bildas heter sulforafan. Sulforafan har visat sig döda vissa cancerceller. Forskare tror att att sulforafan ökar produktion av vissa enzym som kan bryta ner cancerogena ämnen. 

 

Tillaga broccoli - och andra korsblommiga grönsaker på det mest hälsosamma sättet
Ansa, skölj och skär broccolin i mindre bitar. Låt den vila en stund innan den läggs i kokande, lättsaltat vatten. Under broccolins vila hinner enzymet myrosinas bistå till bildandet av sulforafran.

Om man kokar broccolin för tätt inpå när den skurits upp bryts det värmekänsliga enzymet myrosinas ner och kan inte bistå vid bildning av sulforafan. Och istället för sulforofan bildas andra ämnen som ger kokt broccoli en lite illaluktande doft.

Gör såhär

Så, skär broccolin i mindre bitar. Låt den vila en stund. Lägg ner broccolin i kokande lättsaltat vatten mellan 3 och 5 minuter beroende på hur stora bitarna är. Eller - känn med en sticka, de skall ha tuggmotstånd. Kan kännas lite hårda till och med, eftersom kokningen fortsätter en stund efter det att vattnet hällts av.

Broccolisoppa