Fria radikaler som både onda & goda

Faller en faller alla - om fria radikaler

Cellväggen kan liknas vid en skyddspåse som skall hålla ihop cellen, den skall hålla kvar vissa ämnen i cellen, släppa in de ämnen som skall vara inne i cellen och stänga ute de ämnen som inte skall in. Om cellväggen skadas ”läcker den” och släpper in och ut fel ämnen.

 

Faller en faller alla - fria radikaler som de onda
Skador kan uppstå på cellväggen om fria radikaler stjäl elektroner från de omättade fettsyrorna som finns i cellväggen (omättade fettsyror är benägna att reagera med andra ämnen). Den bestulna fettsyran blir av med en elektron och blir till en fri radikal som försöker kompensera genom att själv stjäla en elektron från grannfettsyran. En stöldvåg av elektroner har startats och en kedjereaktion som kan liknas vid en dominoeffekt, ”faller en faller alla”, fortsätter. Cellväggens struktur och funktion förändras.

Detta kan ses vid både ökad och minskad syreomsättning i cellen, vid energibrist, näringsbrist, om vi utsätts för strålning, förorenad luft eller rökning och vid inflammationer. Hos idrottare kan detta ses vid överträning. 

En fri radikal är en molekyl som har en eller flera oparade elektroner och som under sin färd att hitta något att para sig med ofta ställer till oreda”.

Fria radikaler som de goda
Samtidigt som fria radikaler kan skada cellväggarna är de absolut nödvändiga i andra sammanhang. De bildar snabbt en soldattrupp som bland annat rycker ut för att bekämpa för kroppen icke önskvärda virus, bakterier och svampar.

 

Depositphotos_166546134_s-2019 antioxidant (1) i cell.jpg

Bild ovan: En antioxidant skänker bort en av sina elektroner till en behövande fri radikal.

Det antioxidativa system stärks av bra mat och träning. Frukt, bär och grönt med kraftiga färger är rika på antioxidanter.

Tillbaka