Oxidation och antioxidanter

Fria radikaler & Antioxidanter

Syre är en förutsättning för liv på jorden.

Oxidation är en naturlig process men om den blir för omfattande är den skadlig. Som en del i förbränningen/oxidationen av kolhydrater och fett bildas fria radikaler vilka är mycket reaktionsbenägna ämnen (molekyler). Bildning av fria radikaler ökar vid både ökad och minskad syreomsättning i cellen, vid energibrist, näringsbrist, om vi utsätts för strålning, förorenad luft eller rökning och vid inflammationer.


En fri radikal är en molekyl som har en eller flera oparade elektroner och som under sin färd att hitta något att para sig med ofta ställer till oreda”.

 

 

För att minska risken för skador måste oxidationen balanseras med antioxidanter. Kroppen har därför under evolutionen byggt upp ett eget antioxidativt skyddssystem och i livsmedel, framförallt i vegetabilier, finns antioxidanter som ger ett skydd i sig och som dessutom stärker kroppens egna försvar.

 

 

 

Tillbaka