Kolhydrater i banan i olika mognadsstadier
|
Grön, något gul |
Gul något grön |
Gul |
Gul med några bruna fläckar |
Gul med många bruna fläckar |
Gram kolhydrat /100 gram banan |
28 |
29 |
28 |
27 |
26 |
Stärkelse %
|
82 |
41 |
26 |
9 |
3 |
Sockerarter % |
7 |
48 |
63 |
81 |
88 |
Övrigt % |
11 |
11 |
11 |
10 |
9 |
Smältbarhet* |
Dålig |
Moderat |
Hyggligt |
Bra |
Mycket bra |
I en gröna banan finns kolhydrater i form av stärkelse. När bananen mognar övergår stärkelsen till socker. Välj den mogna bananen till återhämtning.
* Smältbarheten talar om hur bra vi kan tillgodogöra oss energin. Vid återhämtning är den gula med många bruna fläckar bäst. Välj annars gul med färg åt brunt. Den gröna bananen innehåller mycket osmältbar stärkelse och kan orsaka gasbildning. Besvärligt om man snart skall tävla.
I en gröna banan finns kolhydrater i form av stärkelse. När bananen mognar övergår stärkelsen till socker. Välj den mogna bananen till återhämtning.