Om frukost
Frukost behövs för att höja blodsockret och fylla på leverns glykogenförråd. En grötfrukost ger möjlighet att få en stor del av dagens behov av fullkorn och fiber på ett enkelt sätt.
Frukostarna i NORDIET-studien Frukost I, Frukost II bestod av varm eller kall gröt av havregryn eller havrekli.
med mjölk eller yoghurt. Till detta serverades smörgås på mjukt fullkornsbröd eller hårt bröd med smörgåsmargarin och pålägg. Som pålägg serverades sill eller makrill de dagar det inte var fisk på menyn till lunch eller middag. Övriga dagar bestod pålägget av rökt kalkon. Försökspersonerna åt på så vis fisk varje dag, även om det inte ingick i huvudmåltiden.
Second-meal-effekt
Man får en jämnare blodsockerstegring efter lunch om man ätit långsamma livsmedel till frukost. Koka gröt av kross eller tjockare flingor. Doktor W:s gröt passar bra både på morgonen och kvällen. Ett kvällsmål/middag som har ett lågt GI-värde ger en jämnare blodsockernivå efter frukosten. Detta kallas ”second-meal-effekt”.
Frukost om du tränar på morgonen
Om du inte kan äta en hel frukost före träningen så välj ett lätt morgonmål som frukt eller en smörgås med dryck för att höja blodsockernivån inför morgonpasset.
Levern är känsligare för glykogentömning än muskeln. Om man inte ätit efter kvällsträningen och hoppar över frukosten är blodsockernivån mycket låg och leverglykogenförrådet tömt på morgonen och man orkar inte träna på bästa sätt. Efter morgonträningen äter man frukost.