Skidåkargröt

NORDIET • Gröt • Fullkorn • Frukost

Bild15.JPG

2 portioner

max 5

Den här gröten fick sitt genombrott i det svenska längdskidlandslaget vid VM 1995, Thunder Bay, Canada. Många upplever att de står sig bättre när man blandar lite rågflingor med havregrynen. Prova du också! En portion räcker för de flesta – men om du är en högenergiförbrukare kan du äta två.

På bilden serveras skidåkargröt med lingonsylt och mjölk. Kanel och äppelmos är en annan fin kombination tillika smakförhöjare till gröten. Vaniljyoghurt passar särskilt bra till rågsmaken och med blåbärssoppa eller nyponsoppa blir portionen laktosfri.

1½ dl havregryn + ½ dl rågflingor
4 – 4½ dl vatten
½ tsk salt

 

 

Så här gör du

Blanda grynen med kallt vatten. Koka gröten 3 minuter i mikro (750 W) eller 4 minuter i kastrull. Späd med mera vatten om den blir för tjock. Kom ihåg att röra om i kastrullen så gröten inte fastnar i botten.