Rödbetsbiffar med pepparrotsstuvad vitkål

NORDIET • Vegetariskt • Grönsaker • Lunch & Middag • Varm

49_090513_108.jpg

4 portioner

Rödbetsbiffar
2 dl röda linser
2 medelstora rödbetor
1 gul lök
2–3 msk vetemjöl
2 msk vegetabilisk matlagningsgrädde (6 %)
1 msk curry
1 krm svartpeppar
1 tsk mineralsalt
1 näve hackad bladpersilja
1 msk flytande margarin

Pepparrotsstuvad vitkål
1/3 dels vitkålshuvud (ca 400 g)
2 msk margarin
1 msk vetemjöl
3 dl vegetabilisk matlagningsgrädde
2–3 msk pepparrot, eller efter smak
1 tsk mineralsalt

 

Så här gör du

Rödbetsbiffar

Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Skala och grovriv rödbetorna. Finhacka lök. Blanda kokta linser, rivna rödbetor, finhackad lök, mjöl, matlagningsgrädde, curry, svartpeppar, mineralsalt och persilja till en jämn smet. Forma smeten till biffar. Stek varje biff i margarin i 3-5 minuter på varje sida.

Pepparrotsstuvad vitkål

Ansa kålen och skär i lagom stora bitar. Hetta upp margarin i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med matlagningsgrädde och fortsätt röra till lagom konsistens, späd efter behov. Tillsätt vitkål och pepparrot, smaka av med mineralsalt. Låt kålen puttra i ca 10 minuter

 

Serveras med

Koka 3 ½ dl mathavre eller matkorn enligt anvisning på förpackningen
Koka 6 dl gröna ärter (ca 400 g) i lättsaltat vatten

I NORDIET-studien serverades följande/portion:

Rödbetsbiffar 115 g
Pepparrotsstuvad vitkål190 g
Mathavre 120 g
Varma grönsaker 100 g
Råkost 75 g
Fullkornsbröd med margarin