Rödbetor med mynta och apelsin

Grönsaker • Sallad • Grill i sommar • Rödbetor • Antioxidativrika

Depositphotos_136852142_s-2019 rödbeta och apelsin.jpg

3 portioner

När man gör denna rödbetssallad är det viktigt att betorna inte blir överkokta. Det räcker ofta med 15 minuters koktid, naturligtvis beroende på storlek. Vi  skall vara försiktiga att salta på maten vi äter men lite salt på rödbetorna förhöjer smaken för de flesta. Och - det mesta saltet får vi från det salt som tillsatts av industrin i olika maträtter. Endast en lite del kommer från salt tillsatt vid bordet

 

4-6 lätt kokta och skalade rödbetor

saft och rivet skal (zest) av 1 tvättad apelsin

2 apelsiner skurna i skinnfria klyftor 

1 msk raps-, oliv- eller camelinaolja

svartpeppar och eventuellt lite salt

 

Tillbehör

1,5 dl grekisk yoghurt

några blad mynta

 

 

Så här gör du

Dela de lätt kokta och avsvalnade rödbetorna i klyftor eller stora bitar. Blanda med apelsinzest, vitlök och olja. Låt rödbetorna dra i en timme eller mer. Tillsätt sedan apelsinjuice och apelsinklyftor. Krydda med peppar och eventuellt lite salt.