Risgrynsgröt

Gröt • Frukost • Mellanmål • Mat efter träning

Depositphotos_35632433_s-2019.jpg

4 portioner

10 minuter + 40 minuter

På bilden ser du risgrynsgröt med kanel och socker som är klassiska tillbehör, lite mindre klassiskt är apelsinsåsen. Strö först kanelen på gröten och sedan sockret. Sockret ”binder fast” kanelen i gröten och så kanelen inte flyter iväg i mjölken...


1½ dl rundkornigt ris
3 dl vatten
½-1 msk smör eller margarin
½ tsk salt
6-7 dl mjölk (3%)

 

Så här gör du

Blanda ris, vatten, matfett och salt i en tjockbottnad kastrull som rymmer minst 1½ liter. Koka upp under omröring, sänk värmen och låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt mjölken och låt allt koka upp under noggrann omröring. Lägg på lock. Låt gröten svälla på kokplattan på svag värme i ca 40 minuter. Koka upp gröten igen, rör noga i botten för det bränns lätt. Späd med mer mjölk om gröten är för tjock.

 

Tänk på att kyla ner gröten snabbt om du får rester. Och att gröten skall vara riktigt genomhet när den värms upp igen. Risken är annars att ovälkomna bakterier utvecklas och ger problem med magen.

 

Kall gröt blir gott mellanmål, här med jordgubbar och mynta.