Nordisk köttgryta

Lunch & Middag • NORDIET • Kött • Varm

45_090513_0047.jpg

4 portioner

Det här receptet och metoden kan användas vid all matlagning där det skall stekas och kokas. Börja med det kryddiga tomatsåsen där det nordiska får möta medelhavet. Sedan läggs grönsakerna och det obrynta köttet ner i den kokande såsen i omgångar - det skall koka ordentligt mellan varje omgång

 

2 vitlöksklyftor pressade

½ chilifrukt (kärnorna kan vara kvar)

1½ msk rapsolja

1 morot (100 gram) tärnad

1½ msk tomatpuré

1 burk krossade tomater (ca 400 gram)

2-3 dl vatten

½ tärning köttbuljong

svartpeppar

240 gram nötkött

2 palsternackor (200 gram)

2 små gula lökar

Så här gör du

 

Fräs pressad vitlök, chilifrukt och tärnad morot på låg värme i rapsolja eller camelinaolja tills allt mjuknar. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, vatten, buljongtärning och svartpeppar och låt koka 5-10 minuter så smaker framträder. Tillsätt sedan tärnat nötkött, skivade palsternackor och klyftade lökar i tomatsåsen och koka 15-30 minuter tills köttet är mört. Det tar lite olika lång tid beroende på vilken styckningsdel som används