Marinerade bönor från DASH-diet

Kall • Bönor • Vetenskapstips • Antioxidativrika

6 portioner

15 minuter att förbereda. Några timmar i kylen

4 dl kokta röda bönor (kidneybönor)

300 g vaxbönor

300 g haricots verts

1 röd lök

1 dl salladslök

3/4 dl persilja

 

till dressing

2 msk raps-, camelina- eller olivolja

3 msk rödvinsvinäger

4 msk citronjuice

2 krm grovmalen svartpeppar

Så här gör du

Det här är ett recept från DASH-diet. Bönsalladen kan ätas direkt men tjänar smak på att stå i kylskåp några timmar eller över natten.

 

Börja med dressingen. Blanda olja, vinäger, citronjuice och svartpeppar i en skål eller shaker. Låt den vila i kylen tills bönblandningen är klar.

Ge vaxbönor och haricots verts ett snabbt uppkok i saltat vatten. Låt dem svalna av och skär i 2 cm långa bitar.

Finhacka röd lök, salladslök och persilja.

Blanda röda bönor, vaxbönor, haricots verts, röd lök, salladslök med dressingen i en bunke. Blanda sist ner persiljan.