Vår vän - Bakterius

Depositphotos_99845182_m-2015 tecknade bakterier.jpg

Mycket forskning pågår om sambandet mellan vår tarmflora och vår hälsa

Bakterierna i tarmen har det sjåigt om dagarna. Arbetsuppgifterna är många. De skall hinna med att tillverka vitaminer, bryta ner gifter, hjälpa till med matsmältningen, transportera bort avfall och träna immunförsvaret.

Under det senaste årtiondet har forskare funnit samband mellan olika typer av mikroorganismer i tjocktarmen och utvecklingen av fetma och diabetes - två riskfaktorer som är nära kopplade till en större risk för hjärt- och kärlsjukdom. 

När vi ändrar kostvanor och äter mer frukt, grönt, fullkorn & fiber - ändras också tjocktarmens (fermentorns) mikroflora.  Bara på några dagar börjar de "goda" bakterierna kvickna till och starta sin kamp mot de onda!

Ja, det är som att ett krig startas där i Fermentorn. Ju mer och fler sorters kostfiber, desto fler och starkare blir de goda bakterierna, både i antal och stammar! Det här pågår i det tysta hela tiden. Men - i början - när de goda mobiliserar sig, kan vi känna en inte alltid angenäm doft av gasbildningen - flatulens med ett finare ord och ibland hör vi flatulensen. Det tar från 10 dagar till 2 veckor för att Fermentorn skall anpassa sig till de nya kostvanorna, de goda tar över från de onda och lägger ner gasattackerna.

Varför är då tarmbakterierna så viktiga?

 

Tillbaka