April - nu bildar vi D-vitamin - ut i solen!

Depositphotos_2250433_m-2015.jpg

Cirka en av fem vuxna och två av fem barn har en D-vitaminstatus under optimal nivå. Detta enligt analyser och en rapport från Livsmedelsverket i november 2018. 

D-vitamin får vi från maten vi äter, vissa berikade produkter och solens strålar från april månad till och med september månad här uppe i nord. 
Fet fisk som lax, sill, makrill och strömming är rika på D-vitamin. Berikade mjölkprodukter och matfetter innehåller också D-vitamin

Vissa grupper är mer utsatta för risk för brist på D-vitamin (källa livsmedelsverket 2018); 
Barn; både spädbarn och småbarn
Personer som vistas mycket lite eller inte alls i solen
Personer med heltäckande klädsel
Mörkhyade personer
Personer som äter lite energi (<6,5 MJ/dag)
Personer som inte äter fet fisk och D-vitaminberikade produkter
Vegetarianer & veganer
Äldre, över 75 år har stort behov och ett försämrat upptag

 

Rekommendationer D-vitamin

Mer om vitamin D

Tillbaka